Home Školní jídelna
Školní jídelna

 

 

 
 
jidelna jidelna1
 
 

 

                                             Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace

 

 

                                                                                          Kalkulace nákladů na stravu

 

Platnost: od 1.2.2016

 

Položka kalkulace

Strávníci

3 – 6 let

Strávníci

7 – 10 let

Strávníci

11 – 14 let

Strávníci

15 a více let

Zaměstnanci

a bývalí

zaměstnanci

Cizí strávníci

spotřeba potravin

21 Kč

21 Kč

23 Kč

24 Kč

30 Kč

30 Kč

osobní náklady

0 Kč

0 Kč

0 Kč

0 Kč

0 Kč

20 Kč

věcné náklady

0 Kč

0 Kč

0 Kč

0 Kč

0 Kč

6 Kč

zisk

0 Kč

0 Kč

0 Kč

0 Kč

0 Kč

2 Kč

celkem

21 Kč

21 Kč

23 Kč

24 Kč

30 Kč

58 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Věra Andrýsková,                                                                                      Mgr. Petr Bělohrad,

vedoucí ŠJ                                                                                                    ředitel ZŠ

tel.: 733582222

 

ZNAČENÍ ALERGENŮ V JÍDELNÍM LÍSTKU
S účinností od 13.12.2014 nabývá platnost
SMĚRNICE 1169/11 EU a VYHLÁŠKA 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10
 
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že mohou
vyvolávat u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby
veškeré složky byly zřetelně označovány názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo
připraveného pokrmu.
 
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale má pouze funkci informační jako každý
výrobce potravin a pokrmů.
Není možné se při výrobě velkého počtu porcí věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Tuto skutečnost
si musí každý strávník (popř. zákonný zástupce) pohlídat sám.
 
Označení přítomnosti alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen podle seznamu,
který bude vyvěšen v blízkosti jídelního lístku.
 
SEZNAM ALERGENŮ
EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení:
 
1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
2. KORÝŠI a výrobky z nich
3. VEJCE a výrobky z nich
4. RYBY a výrobky z nich
5. PODZEMNICE OLEJNÁ (arašídy) a výrobky z nich
7. MLÉKO a výrobky z něj
8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
9. CELER a výrobky z něj
10. HOŘČICE a výrobky z ní
11. SEZAMOVÁ SEMENA (sezam) a výrobky z nich
12. OXID SIŘIČITÝ a siřičitany (např. sušené meruňky)
13. VLČÍ BOB (lupina) a výrobky z něj
14. MĚKKÝŠI a výrobky z nich
 
Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata,
špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.

 

 

 


          

 

JÍDELNÍ   LÍSTEK - AKTUÁLNÍ TÝDEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porce syr.  masa:  A = 7-10  let,  B = 11-14 let,  C = 15-18 let,  D =  nad 18 let  

 

 

 

 

                 

 

 

 

 

 

          

 

                                             

                                                

                          

                                                  

 

                                                     

 

               

 

                                              

 

                                                      

                                                

 

 

  

                                                          

 

                                               

 

 

 
Banner