Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

"Paní kuchařko, děkuji, dneska to bylo exkluzivní!"

stravovani MS

 

 

I takovou pochvalu si od žáků naše usměvavé paní kuchařky už vyslechly. Vždy je potěší, když uvařené jídlo strávníkům chutná a vrácených zbytků je co nejméně. Statistiky ze školních jídelen jsou ale velmi alarmující a také my jsme se zkusili zamyslet, jak by se plýtvání jídlem a surovinami dalo předejít.

Podle zaměstnanců školních jídelen skončí jako odpad 20 až 35 procent připraveného jídla. To znamená, že až 48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách. Toto množství si můžeme představit jako 1 600 plně naložených nákladních vozů Tatra o nosnosti 30 tun. Pokud by se nákladní auta postavila za sebe, tvořila by kolonu dlouhou 5,6 kilometru. Pokud toto množství přepočteme na porce o velikosti 500 gramů, tak se každý rok vyhodí 96 milionů porcí pokrmů. Rodiče každý rok celkem za školní stravování svých dětí zaplatí přibližně 7,5 miliardy korun. Z toho vyplývá, že až 2,5 miliardy korun (35 %) skončí jako odpad.

Chutě máme různé a ne vše musí nutně každému chutnat. Výhodou proto jistě v naší školní jídelně je možnost výběru ze dvou druhů jídel. Kombinace jídel jsou však závislé i na náročnosti výrobního procesu, kapacitních možnostech technického vybavení kuchyně a nutnosti dodržování spotřebního koše, který udává výživové požadavky na jídla podávaná ve školní jídelně. Sestavit jídelníček tak není vždy jednoduchou záležitostí, jak si už dříve vyzkoušeli členové školního parlamentu. Naše paní kuchařky jsou ale velmi snaživé a samy mají zájem na plném využití nedávno nově pořízených konvektomatů a multifunkční pánve. Proto uvítaly schůzku s panem Vybíralíkem, kuchařem od firmy UnisJakos, který provádí proškolení při práci s tímto gastrozařízením. Zároveň mělo 237 žáků navštěvujících školní jídelnu možnost vyjádřit svůj názor v anketě ke školnímu stravování.

Mezi oblíbenými jídly žáci nejčastěji uváděli:

Oblíbené jídlo

Počet strávníků

Řízek s bramborovou kaší

102

Špagety boloňské

62

Vdolky, buchty, závin

43

Buchtičky s krémem

41

Krupicová kaše

40

Svíčková omáčka

26

Rajská omáčka, masokoule

26

Kuřecí maso s rýží

17

Rizoto vepřové

14

Pečené kuře s rýží/br. kaší

14

Mezi méně oblíbená jídla mezi žáky patří:

Méně oblíbené jídlo

Počet strávníků

Jídlo s houbami

62

Játra

41

Koprová omáčka

36

Špenát

30

Jídlo se zelím

17

Filé

16

Luštěniny

12

Kapusta

11

Sýrová omáčka

11

Vepřové rizoto

9

Mezi jídly, která by děti rády nově ochutnaly ve školní jídelně dominovala tato:

Rád bych ve ŠJ ochutnal

Počet strávníků

Palačinky

81

Pizza

33

Hranolky

29

Hamburger

16

Čínské nudle

15

S kompletními výsledky ankety byly paní kuchařky i paní vedoucí školní kuchyně seznámeny. Můžu snad prozradit, že palačinek se děti dočkají 😊.

Některá jídla se objevovala v obou kategoriích, jak mezi oblíbenými, tak i neoblíbenými. To potvrzuje rčení „sto lidí, sto chutí“. Také v domácnosti přece dbáme na to, abychom šetřili jak finance vynaložené za potraviny, tak nenakupovali zbytečně jídlo, které se nesní a vyhazuje. V tomto by mohli pomoci i rodiče našich žáků, kteří obědy platí – malým dětem pomáhat s objednávkami jídel, které jim chutnají, starším občas připomenout a apelovat na zdravotní výhody pestré a vyvážené stravy. Velké množství žáků nevyužívá ani možnosti nabrat si čerstvou zeleninu nebo ovoce k vařenému jídlu.

Ne ve všech zemích a pro každého je dostupnost jídla samozřejmostí, proto bychom měli děti vést k úctě jak k jídlu a přírodním zdrojům, tak i práci paních kuchařek, které ho připravily.

Tak tedy dobrou chuť!

Spolupracujeme

hostetin logoDDM PastelkaLesy CRliskaLogo PUOBlogo trnkaOVOVweb vis logozabka 02NPZP povinna publicita banner A4

Free Joomla! template by L.THEME